«ТУРИЗМ ОБ’ЄДНУЄ ВСЕ!»: ІІ ПОЛТАВСЬКИЙ ТУРИСТИЧНИЙ ФОРУМ ВІДБУВСЯ
Віцепрезидент Полтавської торгово-промислової палати Володимир Борисенко і начальник відділу інновацій та розвитку, голова Комітету з розвитку туризму, культури та інновацій при Полтавській ТПП, заслужений працівник культури України Валентина Вождаєнко взяли участь в ІІ Полтавському туристичному форумі: Сфера гостинності.
20 серпня 2020 року відбувся ІІ Полтавський туристичний форум: Сфера гостинності. Цьогорічна подія стала логічним продовженням І Полтавського туристичного форуму 2019 року з метою координації зусиль усіх представників бізнесу, дотичних до гастрономічного туризму, розвитку приватного зеленого туризму, готельно-ресторанної сфери, органів державної влади та місцевого самоврядування, особливо за форс-мажорних умов коронавірусної хвороби (SARS-CoV-2).
Захід відбувався в найкращому, вишуканому готелі Полтави, чотирьохзірковому Premier Hotel Palazzo.
Організатором форуму був Центр інформаційної підтримки бізнесу (м. Дніпро), заснований при Дніпропетровській торгово-промисловій палаті за підтримки ЄБРР: консультації для малого бізнесу в Україні у рамках ініціативи #EU4Business Європейського Союзу. Надійним регіональним партнером виступила Полтавська торгово-промислова палата. Одним із співорганізаторів івенту й інформаційним партнером була Полтавська обласна державна адміністрація.
Форум був розрахований для представників мікро, малого та середнього підприємництва – репрезентантів готельно-туристичного та ресторанного бізнесу Полтавського регіону. Головною метою заходу став аналіз стандартів та нові підходи до обслуговування клієнтів, а також застосування отриманого інструментарію та технологій для ведення підприємницької діяльності.
Робота форуму розпочалася з вітальних промов: Ніни Алехнович, першого віцепрезидента Дніпропетровської ТПП, яка відзначила роль Полтави і полтавських підприємців у розвитку вітчизняного гастрономічного туризму та готельно-ресторанної сфери; Катерини Рижиченко, заступниці голови Полтавської облдержадміністрації, котра подякувала дніпрянам і полтавцям за чудову організацію процесу та побажала плідного обговорення ключових проблем розвитку туризму, готельно-ресторанної сфери Полтавщини; Володимира Борисенка, віцепрезидента Полтавської ТПП, котрим було зауважено, що при Полтавській ТПП створено Комітет з питань туризму, культури та інновацій, відбувається сертифікація нових екскурсійно-туристичних маршрутів і загалом йде активна робота з популяризації туристичної галузі в області.
Перша панельна дискусія носила інтригуючу назву: «Що сьогодні хочуть туристи?». Відповідь намагався знайти Андрій Тичина, член правління Асоціації індустрії гостинності України, головний редактор Національного туристичного порталу Zruchno.Travel. Він поділився з авдиторією цікавою статистикою, як саме SARS-CoV-2 вплинув на готельно-ресторанний бізнес і сферу гастрономічного туризму. Цінним доповненням презентації стали ті першочергові напрями, які актуальні в складних умовах адаптивного карантину, зокрема: безпечний туризм, індивідуальна спрямованість і зменшення відсотка групових туристичних подорожей, екотуризм, зростання актуальності онлайн-послуг та зорієнтованість саме на емоційну складову.
Перчинкою цієї панелі став виступ із презентацією Юрія Ковриженка, всесвітньовідомого шеф-кухаря, ведучого українського тревел-реаліті шоу «Страва честі», який регулярно представляє Україну на міжнародних конгресах та є послом української кухні в інших країнах світу від Міністерства закордонних справ України. Ним було чітко окреслено, що розвиток туристичної галузі та гастрономічного туризму в конкретному регіоні, зокрема й Полтавщини, залежить виключно від трьох чинників: дороги/інфраструктура – історико-архітектурні, природні пам’ятки – гастрономія.
«Якщо хоч один складник втрачається, то перспектива розвитку туристичної царини в регіоні буде знівельована», – підсумував пан Юрій.
Другу панельну дискусію «Гастрономічний та зелений туризм на Полтавщині. Погляд інсайдера» розпочала Лілія Федорченко, заступниця начальника управління-начальник відділу розвитку туризму та музейної справи управління розвитку туризму, музейної справи та охорони культурної спадщини Департаменту культури і туризму Полтавської облдержадміністрації, яка охарактеризувала роль органів державної влади в розвиткові зеленого туризму, як менеджерські, а не дережистські. Розгорнулася дискусія між учасниками форуму, яка мотивувала усіх присутніх до розуміння важливості зеленого туризму на Полтавщині.
Насиченим, діалогічним і емпатійним був виступ Яніни Барибіної, регіональної координаторки з розвитку мережі «Greenways Ukraine», співзасновниці міжнародного фестивалю «Полтавська галушка», котра підкреслила роль громади у розвитку туристичної галузі, поза якою вона не може існувати.
Наступний виступ Валентини Вождаєнко змусив авдиторію поглянути на проблему під іншим кутом.
«Чи завжди очільники об’єднаних територіальних громад бажають сприяти розвиткові туризму й одержувати додану вартість для громади? Чи вони розуміють, яке золото у них під ногами?», − оголосила концептуальне питання пані Валентина. «На жаль, не завжди, тому що це питання залежить від світогляду особистості та зазвичай відсутності освітньої підготовки серед керівників ОТГ», − констатовано упродовж полеміки.
У ролі співдоповідача виступила Катерина Бабіч, власниця і директорка «Місцевої кав’ярні», заступниця директора Полтавського міського парку культури та відпочинку «Перемога», яка проілюструвала ситуаціями із власного досвіду, що змінити світогляд пересічного громадянина, а особливо керівника – це вкрай важливо, тому що без системних трансформацій кардинальні зміни у туристичній галузі не відбудуться.
Підсумком виступу стало засадниче гасло, що «Туризм об’єднує все!», саме він може стати тим тригером піднесення Полтавщини.
Третя панель «Сфера гостинності. Готелі та ресторани» носила більш прикладний характер. У дискусії прийняли участь: Тетяна Філіпович, керівниця маркетингової служби Premier Hotels and Resorts в Україні; Юлія Іщейкіна, співвласниця Готельно-ресторанного комплексу Рейкарц Галерея; Олександр Рось, засновник і керуючий партнер консалтингової компанії «Consulting Service Group» Ukraine, підприємець з 25-ти річним досвідом, автор бізнес-тренінгів: «Оптимізація роботи підприємств сфери послуг», «Що продає ресторан?» тощо. Своєрідним практичним підсумком форуму став інтерактивний майстер-клас «Як працювати з негативними відгуками та збирати позитивні у сфері HoReCa» Людмили Калабухи, бізнес-тренерки, коучині, підприємниці.
Проведений захід засвідчив ініціативу та рівень координаційних можливостей ТПП України й у черговий раз проілюстрував важливість гастрономічного туризму, перспективність зеленого туризму, готельно-ресторанної сфери для майбутнього Полтавщини, тому що «туризм об’єднує все!».
Пресслужба Полтавської ТПП