Культура пива в Провінції Ено
Культура пива дуже розвинута в Бельгії. Вона присутня на всій території країни і особливо в Провінції Ено.
Світове визнання
«Культура пива» в Бельгії внесена до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО з 2016 року. Бельгійське мистецтво пивоваріння є унікальним ноу-хау.
Ця номінація включає в себе декілька сторін: процес пивоваріння, а також споживання цього напою і його зв’язок з населенням. Мова йде про справжню живу і, часто пов’язану зі святковістю, традицію в Бельгії.
Культура пива займає важливе місце в країні. І дійсно, вона є синонімом роботи, традиції, фольклору, дружнього спілкування і святковості.
В Бельгії нараховується приблизно 250 пивоварень і 1500 різноманітних сортів пива серед яких траппістське і абатське пиво, пиво на замовлення та пиво з сімейних броварень і багато інших.
Бельгійські марки пива виділяються також тим, що вони виготовляються за різними технологіями ферментації.
А в Провінції Ено?
Тільки у північно-західній частині Провінції Ено нараховується три десятки броварень і більш ніж 100 марок пива! Там знаходиться найстаріша броварня Валлонії la Brasserie Dubuisson. На цій сімейній броварні варять пиво вже вісім поколінь. Їх знаменита марка Bush є однією з найбільш міцних марок пива у Бельгії. Нещодавно ця броварня відзначила свій 250-річний ювілей і відкрила у себе інтерактивний музей пива Beerstorium.
Чи знаєте ви, що остання броварня в світі, де використовується сила пара, знаходиться в Провінції Ено в місті Піпе (Pipaix)? Це броварня Brasserie à Vapeur, де у дні відкритих дверей можна своїми очами побачити, як відбувається процес варіння пива на антикварному обладнанні.
А знамените траппістське пиво Chimay, яке здобуло світову славу, виробляється з 1863 року монахами та під їх наглядом в Абатстві Нотр-Дам де Скурмон ( Abbaye Notre-Dame de Scourmont), яке знаходиться в семи кілометрах на південь від міста Шіме (Chimay), що в Провінції Ено.
І ще один приклад. На території містечка Тюен (Thuin) у бувшому цістерціанському монастирі Abbaye d’Aulne і донині продовжують варити пиво сертифіковане як “Визнане бельгійське абатське пиво».
А сімейна броварня Saint-Feuillien в місті Ле-Рё (Roeulx) була відкрита у 1873 році Стефані Фріар. Зараз там займається виробництвом пива вже п’яте покоління цієї сім’ї. Вони пропонують багато сортів, серед яких і пиво під назвою «l’Abbaye de Saint-Feuillien», тобто Абатства, заснованого у 1125 році.
Крім пивоварень з багатовіковими традиціями є в Провінції Ено і багато сучасних пивоварень, які пропонують яскраві освіжаючі смаки і сміливі експерименти. Але всіх їх об’єднує бажання зберігати традиції і розвивати мистецтво пивоваріння. А це й є культура пива в Провінції Ено, якою вона заслужено пишається.
Джерело: https://www.visithainaut.be/la-culture-de-la-biere-en-hainaut/
Переклад з французської Осінньої С.