Досвід Ено

Культура пива в Провінції Ено 

 

Культура пива дуже розвинута в Бельгії. Вона присутня на всій території країни і особливо в Провінції Ено.

Світове визнання
«Культура пива» в Бельгії внесена до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО з 2016 року. Бельгійське мистецтво пивоваріння є унікальним ноу-хау.

Ця номінація включає в себе декілька сторін: процес пивоваріння, а також споживання цього напою і його зв’язок з населенням. Мова йде про справжню живу і, часто пов’язану зі святковістю, традицію в Бельгії.

Культура пива займає важливе місце в країні. І дійсно, вона є  синонімом роботи, традиції,  фольклору,  дружнього спілкування і святковості.

В Бельгії нараховується приблизно 250 пивоварень і 1500 різноманітних сортів пива серед яких траппістське і абатське пиво, пиво на замовлення та пиво з сімейних броварень і багато інших.

Бельгійські марки  пива  виділяються також тим, що вони виготовляються за різними технологіями ферментації.


А в Провінції Ено?
Тільки у північно-західній частині Провінції Ено нараховується три десятки броварень і більш ніж 100 марок пива! Там знаходиться найстаріша броварня Валлонії la Brasserie Dubuisson. На цій  сімейній броварні варять пиво вже вісім поколінь. Їх знаменита марка Bush є однією з найбільш міцних марок пива у  Бельгії. Нещодавно ця броварня відзначила свій 250-річний ювілей і відкрила у себе інтерактивний музей пива Beerstorium.

Чи знаєте ви, що остання броварня в світі, де використовується сила пара, знаходиться  в Провінції Ено в місті Піпе (Pipaix)? Це броварня Brasserie à Vapeur, де у дні відкритих дверей можна своїми очами побачити, як відбувається процес варіння пива на антикварному обладнанні. 

А знамените траппістське пиво Chimay, яке здобуло світову славу, виробляється з 1863 року монахами та під їх наглядом в Абатстві Нотр-Дам де Скурмон ( Abbaye Notre-Dame de Scourmont), яке знаходиться в семи кілометрах на південь  від  міста Шіме (Chimay), що в Провінції Ено.

І ще один приклад. На території містечка Тюен  (Thuin) у бувшому цістерціанському монастирі  Abbaye d’Aulne і донині продовжують варити пиво сертифіковане як  “Визнане бельгійське абатське пиво».

А сімейна  броварня Saint-Feuillien в місті Ле-Рё (Roeulx) була  відкрита  у 1873 році Стефані  Фріар. Зараз там займається виробництвом пива вже п’яте покоління цієї сім’ї. Вони пропонують  багато сортів, серед яких і пиво під назвою «l’Abbaye de Saint-Feuillien», тобто Абатства, заснованого у 1125 році.

Крім пивоварень з багатовіковими традиціями є в Провінції Ено і багато сучасних пивоварень, які пропонують  яскраві освіжаючі смаки і сміливі експерименти. Але всіх їх об’єднує бажання зберігати традиції і розвивати мистецтво пивоваріння.  А це й є культура пива в Провінції Ено, якою вона заслужено пишається.



Джерело: https://www.visithainaut.be/la-culture-de-la-biere-en-hainaut/
Переклад з французської Осінньої С.